Gyors kör, ha motor elvonásod van és ötleted nincs A minap furcsa bizsergésre ébredtem, nem is tudtam egy ideig hova rakni. Szép lassan rájöttem, hogy ez nem más, mint kétoldali motor elvonás tünete. Szerencsére egy szombati napot sikerült üresre játszani és neki eredhettem.
De hova is menjek egy nap alatt? Szlovákia? Szlovénia? Erdély? Inkább csak itt a környéken. Eszembe is jutott, hogy a 48 órás kerülésen volt egy tökéletes útszakasz, iszonyatos aszfalttal, az pont jó lesz!

[caption id="" align="alignright" width="306" caption="Nagybörzsönyi vízimalom"]Nagybörzsönyi vizimalom[/caption]

Első etap: Budapest - Nagybörzsöny (~82 km) (Térkép)

Kicsit nagy a forgalom, de kellemes érzés a Duna mentén gurulni.

Nagybörzsöny egy nagyon kedves kis falu, egy különlegességgel, amely nekem szívügyem, mármint rendelkezik egy elméletileg müködőképes vizimalommal. Érdemes megtekinteni, egy nagyon kedves néni szedi a belépődíjat. A faluban több templom is van és híres még a csipkefaragásairól, amelynek múzeumot is szenteltek.

Legutoljára pont a falunapon sikerült erre gurulni, kellemes kis összejövetelnek látszott.

Második etap: Nagybörzsöny - Salgótarján (Hugyagi kitérővel) (~120km) (Térkép)

Visszatérve a főútra folytatjuk utunkat a határ mellett, élvezve az erdőt és a kellemes utat. Hontnál trükközünk egy kicsit, hogy ne menjünk át Szlovákiába, de Ipolyvece és Dajtár kárpótol minket ezért. Hugyagra, már csak a neve miatt is érdemes elmenni, sajnos a híd a mai napig nem épült meg, de a kis fahíd kalandra csábító, ha Wilike ott lett volna, szerintem megpróbáljuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="306" caption="A híd hült helye"]A híd hült helye[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="306" caption="Gyalog híd"]Gyalog híd[/caption]

Salgótarjánba érdemes egy kis pihenőt tartani és felkészülni arra ami következik, kamerákat, fényképezőgépeket élesíteni.

[caption id="" align="alignright" width="194" caption="A Recski munkatábor bejárata"]A Recski munkatábor bejárata[/caption]

Harmadik etap: Salgótarján - Parádsasvár (~94 km) (Térkép)

Egy kellemes kis kitérővel jutunk el Parádsasvárra, így megismerhetjük Magyarország egyik legjobb "szerpentinjét", amely szerintem messze veri a túl értékelt Mátrát. Élvezzétek a kanyarokat, de arra figyeljetek, hogy bárhol lehet kő vagy sárfelhordás.

A szerpentin után érdemes a Siroki várat megtekinteni és utba esik a Recski munkatábor is, komoly és elgondolkodtató a séta a múzeumban.

Negyedik szakasz: Parádsasvár - Budapest (~129 km) (Térkép)

Innen már sajnos visszafele vezet utunk Budapestre, sajnos egy gyors kis egy napos karikába ennyi fér bele. :(

A Mátrában nagyon vigyázzatok a sok örülttel, akik azt hiszik, hogy a közút versenypálya és ezzel rontják a motorosok megítélését. Javaslom nézzetek el Galyatetőre, csodaszép az útról elénk táruló táj és a Kékestetőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://turamotorosok.blog.hu/api/trackback/id/tr72368336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása