A motorozás egy magányos dolog. Az ember a fejére húzza a sisakot, elindítja a motort, és motorozik bele a nagy semmibe. Talán sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük ezt az élményt megosztani másokkal, vagy élvezni a csapat szellemét. Csoportosan motororozni jó dolog,, azonban ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát és minden flottul menjen, érdemes néhány alapvető szabályt betartani. Igyekeztünk összegyűjteni a fontosabbakat résztvevőnek és szervezőnek egyaránt, de természetesen mint minden a rovatban szereplő íráshoz, ezekhez is várjuk az építő kommenteket.

Résztvevőknek:

Érkezz időben a találkozó helyre. Legyen tele a tankod, ha kell legyen érvényes matricád, és a folyóügyeken is légy túl, az indulás időpontjára! :)

Légy felkészült! Fontos tudnod az útvonalat, az uticélt,  a megállókat és hogy ki vezeti a csapatodat. Legyen nálad feltöltött mobiltelefon és a túravezetők telefonszáma.

Ne kockáztass! Ha lemaradsz, ne kapkodj, ne vállald túl magad! Meg fognak várni.

Tartsd a helyed! A soron belül tartsd a helyed! Cipzár formában motorozz, soha nem egymás mellett és ne közvetlen egymás mögött! A cipzárban ne váltogasd az oldalt! Hagyj elég helyet magad előtt!

Tankolj mindig! Érdemes minden tankoláson mindenkinek tankolni függetlenül a megtett km-től, hiszen így elkerülhető, hogy egy-egy emberért 100 km múlva újra meg kelljen állni.

Szervezőknek:

Eligazítás. Fontos mindenkivel megosztani az alapvető információkat az útvonalról, a tervezett megállókról. Itt van alkalom megbeszélni a tankolásokat (mindig a legkisebb hatótávolságú motor határozza meg), hogy kik a vezetők, mekkora lesz a maximális sebesség, milyen sorrendben haladjanak a motorok.

Határozd meg a sorrendet! A tapasztalatlan, kezdő motorosokat mindig a sor elejére kell sorolni, a tapasztalatabbak mehetnek hátulra. A vezető legyen mindig a "Bal 1" a cipzárban.

A létszám. Az ideális létszám maximum 5-7 motor csoportonként. Ha ennél nagyobb a csapat, érdemes ekkora csoportokra osztani és minden csoport élére vezetőt rendelni, aki minden útvonallal kapcsolatos részletet ismer.

Figyeld a csoportot! A tükörben folyton kövesd figyelemmel a csapatot, ha valaki leszakad, lassíts! A vezetőnek mindig biztonságosabb lassítani, mint az utána következőknek rohanni.

Hagyj helyet! Az előzés után a megelőzött jármű előtt ne lassíts közvetlen, hagyj elég helyet az utánad jövőknek.

Kézjelek Egyeztessetek kézjeleket, hogy ne érjen senkit váratlanul semmi.

Modern kommunikáció Ha van lehetőség, használjatok PMR-eket; egyrészt nagyon hasznos, másrészt jó poén. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://turamotorosok.blog.hu/api/trackback/id/tr92368316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása